Pravila kuhinje

Molimo vas, pročitajte zbog vaše sigurnosti:
Mi mislimo na vašu sigurnost i želimo da za vrijeme vašeg odmora budete opušteni te da ne razmišljate o kontaminaciji glutenom.
Uz to  što vlasnica Abeone ima dugogodišnje iskustvo u pripremanju sigurne bezglutenske hrane, primjenjujemo i  ostala pravila u komercijalnim kuhinjama kako ne bi došlo do kontaminacije hrane glutenom, a ona su slijedeća:
1) Odabir restorana ili ugostiteljskog objekta
Područje pripreme i kuhanja su najrizičniji dijelovi komercijalnih kuhinja i stoga na selekciju istih polažemo posebnu pažnju.
Za vrijeme kuhanja kompletnih menija ili održavanja  naših radionica, nema dualnih priprema standardnih obroka i glutenskih. Ukratko, u istom prostoru istovremeno nema pripreme bezglutenskog i standardnog  obroka.
2) Radna površina
Abeona radi samo sa radnim površinama od inoxa ili mramora koje je lako čistiti od čestica glutena.
U rijetkim slučajevima gdje to nije moguće, odnosno gdje ostaje na izbor samo drvena površina ili sličan porozan materijal, mjere zaštite koje poduzimamo su prekrivanje istih sa tvrdim plastičnim ili silikonskim folijama (što nije optimalno, ali je neophodno).
3) Kuhinjska pomagala i posuđe za kuhanje
Abeona koristi svoja vlastita kuhinjska pomagala, kao i posuđe za kuhanje i električne aparate (miksere,  sjeckalice, blendere, strojeve za tjesteninu itd).
Kuhinjska pomagala i pribor koji koristimo je načinjen od plastike ili inoxa, materijala koji se lako i sigurno čisti. Ne koristimo teflon niti drvo.

  • kuhinjska pomagala: kuhače, pasirke, ribeži, cjedila, noževi za guljenje, rupičaste hvataljke, metlice, valjak za tijesto, daske za rezanje, itd...
  • posuđe za kuhanje: lonci, tave, forme za pečenje i sl.

4) Ploče za kuhanje i pećnice

  • pećnice koje koristimo se prije  pečenja bezglutenskih obroka temeljito čiste
  • preferiramo staklene indukcijske ploče za kuhanje zbog lakšeg čišćenja

5) Prozračivanje prostora
Poznato je da čestice glutena iz pšeničnog brašna  ostaju u zraku čak i 5-7 dana nakon pripreme hrane. Zato se svi prostori prije spremanja bezglutenskih obroka temeljito ventiliraju i zrače prije pripreme bezglutenske hrane.
6) Pranje i čišćenje
Sav pribor i posuđe se pere ručno sa posebnom spužvicom koja nije imala kontakt sa glutenom, tj ostacima glutenske hrane.
Ne koristimo perilicu posuđa ako je u njoj prano posuđe koje se koristilo u pripremi glutenske hrane.
7) Pohranjivanje i čuvanje kuhinjskog pribora
 Sav kuhinjski pribor i posuđe se sprema u plastični kontejner koji je hermetički zatvoren i pohranjen na za to predviđenom mjestu gdje nema aposlutno nikakav dodir sa glutenom.
8) Pohranjivanje namirnica
Bezglutenske mješavine brašna i ostalih namirnica koje se koriste za vrijeme radionica i kuhanja za goste, se čuvaju posebno izvan ugostiteljskih objekata u kojima se pripremaju ili se nabavljaju na dan same pripreme te se donose na lice mjesta.