Bezglutenska pizza

bezglutenska pizza

Za finu, elegantnu i tanku pizzu za dvije osobe:
 

  • 200 g brašna (Mix per pane ili neka druga mješavina za kruh i tjesteninu - ne Mix za svježu tjesteninu jer je ta mješavina namjenjena isključivo za izradu tjestenine sa jajima)
  • 1 mala žličica suhog kvasca (žl. za espresso)
  • 1/2 žličice šećera
  • 1 žlica ulja (npr. maslinovog ili sl)
  • 200 g mlake vode
  • sol - uglavnom nije potrebna jer su mješavine za kruh već lagano posoljene, ali ako baš želite, dodatno posolite

U brašno dobro pomiješajte suhe sastojke, dodajte vodu, pomiješajte prvo kuhačom, a onda električnim mikserom ne duže od 4 min. Nakon toga pokrijte zdjelu i ostavite da se tijesto diže 30 min na zaštićenom i toplom mjesto (idealna temperatura je 23-25 stupnjeva C).
Nakon toga premijesite kratko tijesto mikserom, (ostavite ga u istoj zdjeli u kojoj ste ga miksali) zagladite ga nauljenim dlanovima ili kistom, hermetički zatvorite posudu i ostavite u frižideru na nekoliko sati (idealno je da tako pripremljeno tijesto potrošite u istom danu).
 
 
 
 
Kada ste spremni za pripremu pizze, prvo zagrijte pećnicu na cca 200 stupnjeva C, a nakon toga pripremite lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje. Tijesto razvaljajte u oblik kruga ili valjkom za tijesto ili rukama, pazite da ostavite samo mali, tanki rub. Premjestite tijesto na lim za pečenje, pokrijte ga krpom; neka još kratko odmara, oko 20 min.
Nadjenite pizzu po želji, mozzarellom, miješanim sirevima, umakom od rajčice, gljivama, šunkom, čime već želite, i pecite u zagrijanoj pećnici oko 25 min.
 
Fotografija i recept: Abeona