Sočna orehnjača bez glutena

orehnjaca

E sad, zadnji puta sam jela "pravu" orehnjaču... Zapravo se više niti ne sjećam, (možda još u osnovnoj školi za vrijeme gluten challenga), i ne znam sa čime da je usporedim, ali u ovoj  sam istinski uživala.
Najviše zato jer je  bogata nadjevom, (baš kako ja volim), ali se ipak aroma tijesta nije izgubila pred nadjevom; sve je nekako uravnoteženo i u skladu, a također je važno znati da tijesto napravljeno po ovoj recepturi ne puca i ne lomi se.
 
 
 
 
 
 
 
Navedeni sastojci su za dvije štruce.
Za tijesto:

  • 200 g mješavine za kolače
  • 200 g mješavine za kruh
  • 1 paketić suhog kvasca
  • 3 žlice šećera + 1 vanilin šećer
  • 1/2 žličice soli
  • 2 žumanjca
  • naribana korica jednog limuna
  • 80 g rastopljenog maslaca (ne pretoplog)
  • 3 dcl mlakog mlijeka

 
 
 
 
 
Za nadjev:

  • 400 g mljevenih oraha
  • 0,5 dcl ruma
  • 1 žličica cimeta
  • 1 šaka grožđica
  • 2-3 dl vrelog mlijeka
  • 250 g šećera

Za tijesto pomiješajte sve sastojke i mikserom miješajte 4-6 min ili dok ne postane glatko. Ostavite tijesto u zdjeli u kojoj ste ga miješali, pobrašnite površinu, pokrijte ga i ostavite na toplom mjestu neka se diže oko sat vremena.
U međuvremenu pripremite nadjev; pomiješajte mljevene orahe sa cimetom, rumom, grožđicama, šećerom i prelijte vrućim mlijekom. Ostavite sa strane neka se nadjev ohladi.
Ukoliko volite manje sočnu orehnjaču, tj, sa manje nadjeva, stavite manje mlijeka ili količinu svih sastojaka za nadjeva smanjte za jednu trećinu jer u ovoj kombinaciji je nadjev prilično bogat i sočan.
Kada se tijesto dovoljno diglo, podijelita ga na dva jednaka dijela i svaki zasebno razvaljajte u obliku pravilnih kvadrata. Najbolje je da ih valjate na lagano pobrašnjenom papiru za pečenje  kojim ćete lakše oblikovati štrucu. Ravnomjerno rasporedite nadjev i pažljivo zarolajte orehnjače jednu po jednu u prethodno pripremljen kalup za pečenje. Neka tako odmore prije pečenja 15-20 min, a u međuvremenu zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Prije nego ih stavite peći, premažite površinu kolača otopljenim maslacem.
Smanjite temperaturu na 180 stupnjeva i pecite 40-45 min,
U slast!
 
Napomena:
Recept je posuđen i prilagođen iz starog Teninog specijalnog izdanja Božićni kolači, iz 2006. god., a autorica originalnog "pšeničnog" recepta je  prof. Spomenka Zuzorić