Za početnike

žitarice bez glutena
Četvrtak, 16 Srpanj, 2015 - 15:56

Često  mi ljudi kažu da su kupili „neko bezglutensko brašno“, ponosni da  i oni, eto,  poznaju temu bez glutena.  No, ja nisam najbolji sugovornik na temu neobaveznog i ležernog razgovora o „bezglutenskim brašnima“ jer sam njima opsjednuta, kao i tijestima.

bezglutenske žitarice
Četvrtak, 8 Siječanj, 2015 - 10:02

Neke, odnosno najčešće dozvoljene žitarice, super namirnice ili sjemenke.
Svi proizvodi od navedenih žitarica moraju biti testirani i certificirani kao bezglutenski, odnosno, morate biti sigurni da ne sadrže gluten u tragovima zbog rizika od kontaminacije glutenom pri uzgoju, transportu, preradi, skladištenju.

kontaminacija glutenom
Četvrtak, 8 Siječanj, 2015 - 09:49

Kontaminacija glutenom može zahvatiti više područja i može se klasificirati na više načina. Najčešće se priča o kontaminaciji glutenom prirodno bezglutenskih žitarica i namirnica koja se dešava pri uzgoju, transportu, skladištenju, proizvodnji, pakiranju i distribuciji prehrambenih proizvoda.

glutenske žitarice
Četvrtak, 8 Siječanj, 2015 - 09:29

Prirodno glutenske i opasne za zdravlje celijakičara, zabranjene  čak i u tragovima u rafiniranim industrijskim proizvodima su sve navedene žitarice, njihovi hibridi i prerađevine.
Ukratko, izbacite  i izbjegavajte  sve proizvode na kojima se spominju slijedeće žitarice i njihovi derivati:

početnici u gf kuhanju
Četvrtak, 4 Rujan, 2014 - 16:34

 
Ako ste se tek počeli baviti bezglutenskim tijestima i kuhanjem, ako ne znate od kuda da krenete, slijedeća pomagala i uređaji će vam biti od velike koristi, neovisno o tome kako imate organiziranu kuhinju.